ELABORACIÓ

On és el secret d’un bon cava?

INTRODUCCIÓ

Gràcies a la construcció del nou edifici, envoltat de vinyes i situat a només 2 km de Sant Sadurní d’Anoia, podrem començar a vinificar els vins de base, amb la intenció de ser autosuficients i poder aportar una identitat més marcada als caves. Volem que tinguin la personalitat del terra, del clima i del lloc d’on provenen.

Així mateix, volem fusionar el nou celler amb el seu entorn, de manera que s’integri en el paisatge. Cal destacar que un dels nostres signes d’identitat és la viticultura ecològica i respectuosa amb el medi ambient i amb la fauna autòctona.

ELABORACIÓ

Els anys d’experiència i la sensibilitat influeixen tant en l’elaboració dels nostres caves que difícilment es pot explicar com si fos una recepta de cuina.

L’elaboració del cava és un procés extraordinàriament complex i, alhora, una meravellosa transformació de la natura. D’un gotim de raïm a bombolles que apareixen del no-res formant a la copa un espectacle visual únic.

LA SELECCIÓ

Les varietats de raïm amb les quals elaborem el cava són, sens dubte, un dels tresors més grans. La combinació de les tres varietats autòctones li aporten una personalitat única, impossible de trobar en cap altre escumós del món.

Aquestes varietats són macabeu, xarel·lo i parellada. Cadascuna té una personalitat diferent, però barrejades aporten al cava la complexitat que necessita per ser un dels grans vins del món.

A Cava Bertha també fem servir chardonnay, barrejada sempre amb macabeu, xarel·lo i parellada.

A L’AMPOLLA

El mètode tradicional o mètode champanoise, es la forma ancestral d’elaboració d’espumosos del Penedès.

En aquest procés, que es realitza a dins l’ampolla, es provoca una segona fermentació del vi base, gràcies als llevats i al sucre afegit. Aquesta síntesi es una de les parts més importants de la transformació. La selecció dels llevats serà la clau de la personalitat del producte final, al igual que la temperatura de fermentació, que condicionarà el tamany i el despreniment de la bombolla. La integració d’aquesta bombolla amb el vi ha de ser una integració perfecta, per evitar aristes quan el cava entri en contacte amb la boca.

El resultat es el perfeccionament del carbònic natural engendrado en ausencia de aire. El repte aconseguit: vi i carbònic ja son un de sol.

PRODUCTE FINAL

El temps de criança es bàsic per aconseguir la màxima qualitat. Durant els primers mesos de fermentació i criança, es desenvolupen els aromes primaris, els que provenen del mateix raïm, essent aromes de fruita fresca, cítrics i flors. Quan la criança s’apropa als quinze mesos, els aromes passen per un procés on es manifesten notes a llevats frescos ens fan recordar aromes de pastisseria i confiteria.

Son els denominats aromes secundaris, que provenen de les reaccions químiques de la fermentació. Quan les criances son més llargues, el producte evoluciona a notes de autòlisi o degradació de les parets cel·lulars dels llevats.

Amb els aromes terciaris aconseguim notes fumades, torrades, làctiques o de vegetals cuits. Tots ells fan que un cava tingui una complexitat aromàtica molt important.

Aquest procés de fermentació o criança finalitza depenent del destí del cava:
– Jove, de 9 a 13 mesos
– Reserva, a partir de 15 mesos
– Gran Reserva, a partir de 30 mesos de criança.